Eg Sneek - beeldhouwer - sculpteur
sculptures en marbre, pierre des Ardennes, diabasis, albâtre, steatite
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Stokbeelden voor in de tuin

                

 

                                             Stokbeelden

 

In de tuin gebruiken we veel stokken, meestal bamboe-stokken, om de planten te ondersteunen. Een aantal jaren geleden zag ik eens in een Engels tuinprogramma een tuin waarin alle stokken voorzien waren van een omgekeerde lege plastic fles. Het zijn simpel weg 'oogbeschermers' als je in de borders tussen de planten bezig bent. Het toeval wilde dat we in die tijd eens in een Nederlands tuincentrum een aantal wel zeer kleine terracotta potjes konden kopen die wij voor dat doel gingen gebruiken. Als beeldhouwer, bekend met gietmethodes, ontstond toen al snel het idee om zelf deze terracotta vormen te maken, maar dan in de vorm van enkele vogelkoppen, een poes, een anubis hondekop, en elfenkopjes. Mensen die onze tuinen bezochten vonden deze vormen leuk.

 

                                                 

 

 

                                            Een nieuwe serie STOKBEELDEN

In de afgelopen winterperiode (2012-2013) ontstond een geheel nieuwe serie terracotta vormen, die we de naam 'STOKBEELDEN' hebben meegegeven. We laten het werkproces van deze serie hieronder in een aantal foto's zien. Het zijn een 9-tal hondenkoppen, een Field Spaniël, Teckel, St. Bernard, Duitse Herder, Welsh Terriër, een Schotse herdershond, een Golden Retriever, Afghaanse Windhond en een Hongaarse Wizsla, een 3-tal roofvogelkoppen, een adelaar, een uil en een buizerd, een aantal poezekoppen, en een drietal portretjes, van een vrouwenfiguur naar een voorbeeld van het schilderij 'De Geboorte van Venus' van Botticelli, een interessante afbeelding van de farao Chephren met een Horus valkenkop, en een vrouwenkopje. De maten variëren van 4 tot 8 tot zelfs 11 cm. De vormen zijn in witbakkende en roodbakkende klei gegoten en worden gebakken bij 950 graden Celsius.

 

          

 

                                                     Werkproces

 

We zien op bovenstaande foto de werkplek in het atelier, waar op dat moment een gipsvorm is gegoten, enkele modellen staan nog ingepakt in plastic, en de eerste afgietsels in klei staan bovenin het beeld.

Het model in klei wordt op ware grootte gemaakt, waarna het wordt gebruikt om een gietmal van gips te maken. Deze gietmal bestaat uit minimaal twee helften, omdat de gegoten vorm moet kunnen 'lossen'. Hieronder zien we daarvan een voorbeeld. Deze gietmal wordt dan gebruikt om de vorm met vloeibare klei af te gieten. De hol afgegoten vormen zijn geschikt om als stokbeelden te gebruiken.

 

                      

                                   het klei model                                                        een helft van de gietvorm in gips

 

De verschillende modellen zijn in een oplage van 10 stuks gemaakt. Onderstaande foto laat een deel van de productie zien, in rode en witbakkende klei, klaar voor de pottenbakker. Ze worden gebakken op een temperatuur van zo'n 1000 graden.

 

    

  

   

   

   

 

 

Deze nieuwe serie stokbeelden hebben we in de zomer van 2013 gebruikt tussen de manshoge stokrozen en andere planten.

 

          

 

 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl