Eg Sneek - beeldhouwer - sculpteur
sculptures en marbre, pierre des Ardennes, diabasis, albâtre, steatite
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
La boîte-en-valise, het draagbare museum, hommage aan Marcel Duchamp

 

     

 

een blik op de 10 replica's voor de 'remake' van het "koffertje van Marcel Duchamp", in porselein, albast en steatite.

"La Boîte-en-Valise" is klaar, een video-presentatie is te zien op Youtube

 

 

Exposition Centre Culturel Condorcet, à Chateau Chinon, juni-juli 2015

 

Van half juni tot eind juli 2015 wordt in het Centre Culturel Condorcet, in Chateau Chinon een tentoonstelling gehouden met het thema:

"RE-INTERPRETATION"

Kunstenaars, die aan deze expositie meedoen, gaan daarbij uit van een bekend werk, van een bekende kunstenaar, en geven daar een eigen interpretatie aan, een "re-interpretation", een "remake". Zo zal er gewerkt worden naar werken van Matisse, Monet, Karel Appel en anderen.

Mijn uitgangspunt is het werk van Marcel Duchamp: "La boîte-en-valise" - un musée portatif. 

Dit werk van Duchamp ontstond als concept in het jaar 1913 en werd in 1914 voor het eerst uitgevoerd. Het bestaat uit een verzameling reproducties van het werk van Marcel Duchamp, samengebracht in een "boîte", een "doosje".

In 1913 hield Duchamp op met schilderen en maakte vanaf die tijd zijn zogenaamde 'ready-mades'.

Later, in 1934, maakte Duchamp een nieuw "doosje" in een koffer, de "boîte-en-valise", 40 x 38 x 10. Duchamp noemde het werk een "musée portatif", 'het draagbare museum'. We beschrijven het werk van Duchamp hieronder, aan het eind.

Ik ga ook een "doosje in een koffer" maken, wel in een iets andere maatvoering, 39 bij 50 bij 12.5 cm, bepaald door de inhoud, nl. ruimtelijk werk.

In de koffer zal een "doosje" met deksel zitten, met daarin mijn eigen werk in de vorm van 10 replica's van ruimtelijke beelden, uitgevoerd in de originele materialen, als albast en steatiet.

De koffer zal ook enkele "remakes" bevatten van het werk van de kunstenaars: Marcel Duchamp ( Nu, descendant une escalier), Picasso (kubistisch portret van de kunsthandelaar Ambroise Vollard), Matisse ( zijn "papiers découpées") en Dali ( één van zijn paranoïde kritische schilderijen).

In mijn  "draagbare museum" is daarmee ook de kunst van Duchamp, Picasso, Matisse en Dali te zien.

Net als de eerste 'boîte' van Duchamp zal ik mijn werk maken in een oplage van 5 exemplaren. De eerste daarvan is beschikbaar, de tweede is in de maak.

De replica's van de beelden, en de "remakes"van Duchamp, Picasso, Matisse en Dali, zullen ook afzonderlijk te koop zijn.

 

De werkwijze 

Mijn eerste stap was een selectie te maken uit de veelheid van werken, die in de afgelopen jaren zijn ontstaan.

De selectie daaruit laat de verschillende thema's zien: de 'liggende figuren', de 'mensgroepen', 'moeder-en-kind', 'dansers', 'muziekspelende figuren', en meer...

 

Idee 1  (juni 2014)

Bij het maken van de "eerste replica van een beeldhouwwerk uit 1978", ontstond op mijn werktafel een opstelling, waarbij de verschillende 'maten' waarin gewerkt werd, een bijzondere situatie opleverde. We laten hieronder links de foto van dat moment zien. 

 

                 

atelieropstelling in juni 2014 met de eerste replica                           "Liggende Figuur" in Portugees marmer uit 1978

 

We zien een 'liggende figuur' op een sokkeltje, met in het midden een "staande wachter" (uit 1982) en helemaal links op de foto een deel van een "drieluik" uitgevoerd in leisteen, albast, lapis lazuli en kleur uit het jaar 2014.

Deze opstelling leverde het volgende idee op:

De replica's hebben een verschillende 'maat', waarbij een deel van de replica's als "publiek" zal staan tussen de "op sokkels tentoongestelde werken", met kleur in de remakes van Duchamp, Picasso, Matisse, Dali op de muurvlakken van dit "imaginaire Museum".

De staande "Wachter" is gemaakt in 1982 in marmer. Het beeld is in 1984 aangekocht door de heer en mevrouw Scholten. Deze verzamelaars hebben hun uitgebreide collectie beeldhouwwerken toegankelijk gemaakt voor het publiek, in het Museum Beelden aan Zee in Schevingen. Mijn werk staat op deze manier al in een museum. En dan nu opnieuw in een "draagbaar museum".

 

Idee 2

Met deze "boîte-en-valise" wil ik een overzicht geven van mijn werk, waarvan veel werken slechts een enkele keer zijn tentoongesteld in een galerie, waarna het werk verkocht werd en in een 'particuliere verzameling' terecht kwam.

Dit "musée portatif" (draagbare museum) zoals Marcel Duchamp het noemde, zal een 'retrospectieve tentoonstelling' zijn van mijn werk.

 

Definitieve lijst van werken

 

1  een "liggende figuur"uit 1977, naar het origineel, in bezit van de kunstenaar, 

2  een "moeder en kind" uit 1979, naar een werk in Belgische hardtseen, in particuliere collectie Eindhoven,

3  een "mensengroep, naar een ontwerp uit 1978, vanaf 1981 verschillende malen uitgevoerd, in particuliere collecties,

4  de "staande wachter" uit 1982, in bezit van het Museum Beelden aan Zee, te Scheveningen,

5  een "abstracte torso", naar een werk in marmer, in een particuliere collectie,

6  een "moeder-en-kind" naar een ontwerp uit 1989, verschillende malen uitgevoerd in marmer, in particuliere collecties,

7  een "dubbelfiguur", naar een beeld in albast, in een particuliere collectie,

8  een "fluitspeler", naar een beeld in Belgische hardsteen, op een zuil, uit 1995, in een particuliere collectie,

9  een "Orpheus", naar een beeld in marmer, uit 1996, in een particuliere collectie,

10 een "liggende figuur", naar een beeld in Belgische hardsteen, uit 1998, in bezit van de kunstenaar.

 

de "Boîte" in uitvoering  (november 2014)

 

de "Boîte" in uitvoering, gevuld met de replica's in porselein. De deksel van het "doosje" in de koffer" ontbreekt nog.

 

 

De verschillende thema's

 

 .... wordt op dit moment uitgewerkt .......................

 

Figuurgroepen in verschillende materialen, het ontwerp voor de 'boîte-en-valise', en de replica's.

     

1980 beukenhout        1982 marmer      2014 terracotta    2014 porselein      2015 Indiaas steatite

 

 

 

Liggende figuren

 

 

 

Moeder en kind

 .....................................

 

....................................

 

 

De 'remakes' van werk van Picasso, Matisse en Dali

 

 

We zien links een 'remake' van het bekende portret van de kunsthandelaar Ambroise Vollard, dat Picasso maakte in 1912, in een kubistische vormgeving.

In het midden een 'remake' van de 'papiers découpées' van Henry Matisse, geknipte figuren uitpapier, dat in felle kleuren beschilderd was. Het is het werk van Matisse uit de jaren 1950 e.v.

Rechts een 'remake' van een detail uit een schilderij van Salvador Dali. Het is één van zijn dubbelbeelden waarin twee werelden door elkaar spelen. Dali noemde dat zelf een "paranoïde-kritische methode". We zien een groep van 5 mensen, 2 mannen en 3 vrouwen, in een ruimte, dat zichtbaar wordt door de perspectivische lijnen in de vloer, en aan de architecturale elementen links in het beeld. Midden in de voorstelling zien we ook een portret verschijnen van de Franse filosoof Voltaire. Dali behoorde tot de surrealistische kunstenaars.

De 'remakes' zijn gemaakt in een leisteen.

 

Hieronder de 'remake' van "Nu, descendant un escalier" van Marcel Duchamp

 

 

 

 

 informatie over Marcel Duchamp, wordt nog verder uitgewerkt.........................

 

 

"La boîte-en-valise - un musée portatif" van Marcel Duchamp

 

 

Marcel Duchamp, geboren in 1887, werkte aanvankelijk als schilder. In de jaren vanaf 1907 schilderde hij in verschillende voor die tijd gangbare stijlen. In 1912 ontstonden werken in een kubistische en futuristische stijl.

1913

Duchamp moest zijn werk "Nu descendant un escalier" in 1913 verwijderen van een expositie. Dit was voor hem de aanleiding om te stoppen met schilderen. Vanaf dat moment ontstonden zijn "ready mades".

In 1913 ontstond tevens het idee om zijn notities en werk als verzameling aan te bieden in een "boîte". In 1914 werd deze eerste "boîte" in 5 exemplaren uitgevoerd.

1934

Vanaf 1934 werd deze "boîte" opnieuw uitgevoerd als een "boîte-en-valise", waarin reproducties van zijn schilderijen en ook de 'ready mades' bijeen werden gebracht. Het werd gemaakt in een oplage van 300 stuks.

Deze "boîte-en-valise" heeft de afmetingen 40 bij 38 bij 10 cm.

Op Youtube staat een filmpje, waarop te zien is hoe deze "boîte" wordt geopend en uitgepakt.  Gemaakt in de Scottish National Gallery of Modern Art.

 

 

De originele werken uit de jaren 1980 - 2010

 

 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl